Techniekwedstrijd

Stichting Techniekwedstrijd Rivierenland houdt elk jaar een Techniekwedstrijd waar basisschoolleerlingen op een actieve manier ervaren hoe gaaf techniek kan zijn. Ongeveer 160 scholen uit het hele Rivierengebied worden elk jaar uitgenodigd om een technisch werkstuk te maken, elk jaar met een ander thema. Zij worden voorzien van materialen en ondersteund met technisch advies vanuit de Stichting Techniekwedstrijd Rivierenland.

 

Het thema voor 2021 is 'Duurzaamheid, molens die energie opwekken'.

 

Energie laat apparaten werken. Veel apparaten gebruiken energie. Bijvoorbeeld de waterkoker, uw telefoonoplader en het digibord. Deze energie wordt al heel lang opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals gas, steenkool en aardolie. Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit de resten van dieren en planten. Twee grote nadelen van het verbranden van fossiele brandstoffen zijn, dat ze een keer opraken en dat bij verbranding schadelijke stoffen vrijkomen, zoals CO2. Dat heeft een schadelijk effect op het klimaat en veroorzaakt opwarming van de aarde. Daarom hebben regeringen van 195 landen in het Akkoord van Parijs met elkaar afgesproken om steeds minder fossiele brandstoffen te gebruiken en over te gaan op duurzame energie, zoals zonne-energie, wind-energie en waterkracht-energie.

 

Molens worden al eeuwen gebruikt voor het opwekken van energie uit wind en stromend water, door het om te zetten in beweging. Bijvoorbeeld om graan te malen of water weg te pompen. Windmolens van nu zetten beweging om in elektriciteit.

Techniekwedstrijd winnaars
techniek wedstrijd

Bouw je eigen draaiende molen!

Meld u aan via: www.techniekwedstrijd.nl

Doorzoek de website